Tuesday, April 26, 2011

KEK CHIFFON

Kek Chiffon

Bahan A


  • 150 g tepung paling halus (superfine flour)

  • 2 g baking powder

  • 80 g gula kastor

  • 1 g garam halus (1/4 sudu teh/secubit)

  • 10 g susu tepung

Bahan B



  • 60 g minyak masak/jagung mentega cair

  • 75 g kuning telur/4 biji kuning

  • 50 g air

Bahan C



  • 150 g telur putih (dari 4 biji telur)

  • 100 g gula kastor

  • 1 g cream of tartar (1/4 sudu teh)

Cara-caranya:



  1. Ayak bahan A kecuali gula kastor . Tuangkan bahan A kedalam mangkuk . Masukkan bahan B dan kacau dengan pemukul tangan untuk mendapatkan adunan yang sebati.

  2. Masukkan putih telur dari bahan C ke dalam mangkuk pemutar dan da pukul dengan laju sehingga kembangdan kental (soft peak muncul). Masukkan bahan C yang lain dan terus pukul sehingga betul kembang.

  3. Perlahan-lahan masukkan putih telur yang telah kental tadi ke dalam adunan 1. Kacau sehingga sebati.

  4. Tuangkan adunan kedalam acuan 9" yang telah di alas dan bakar selama 30-35 minit dengan suhu 180C.

  5. Setelah masak , keluarkan kek dari ketuhar dan terbalikkan di atas redai kek untuk mengelakkan tengahnya tenggelam sehingga sejuk.Keluarkan kek dari acuan.

Tip-tip yang boleh digunakan:



  1. Perisa dan pewarna boleh ditambahkan semasa proses 1.

  2. Berhati2 kerana kek chiffon amat lembut dan mudah tenggelam.

  3. Pastikan mangkuk pemutar bersih dan kering sebelum memutar putih telur.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin suka yang ini!