Monday, April 11, 2011

Baking & Deco Class - Red Velvet & Black Forest Cake

I HAVE MY LIFE BACK!!!!!!

After hibernating for more than a year since I moved here, at last I get my first job here. All this while I am a Chefmom cum Supirmom, but I still do accept little orders from mostly my loyal customers. Thanks to cikgi2 of SKJ & SMKJ, residents of BB & KMS and my kids for the promos. With this goodwill I survived throughout 2010.

Tak rugi when I started attending classes at KKKL most of my weekend earlier this year. Saja suka2 eventhough I have been in Baking Industry for about 9 years. Just to refresh my talent dan ingatan after I sold my bakery in Arau and moved here. After all I pun bukannya ada formal education in baking ni, all my knowledge is through experience and a few short course I attended before je. My my Accounting and Management knowledge do a lot of wonder in this industry. That is why I survive despite all the masalah dan dugaan yang melanda.

Well, my first class last saturday was on baking Red Velvet Cake and decorating Black Forest Cake. My class participants were from BAKIP. They are all very well behaved and do have talents too. May be they are used to attend cooking class at their quarters. And I was inform that they do have cooking classes every Tuesday. Wah! I need to take note on this, I have 4 girls and I might recommend them to marry the law enforcer...

Red Velvet Cake


Bahan-bahannya:

250 gram tepung

1/2 sudu teh garam

20 gram serbuk koko

113 gram mentega tanpa garam (jika guna mentega biasa tak perlu tambah garam)

300 gram gula kastor

2 biji telur (gred A)

1 sudu teh esen vanilla

240 ml buttermilk (245 gram) – lihat resepi dibawah

3 sudu besar pewarna merah – kurangkan jika tak suka merah sangat

1 sudu teh cuka putih

1 sudu teh soda bikarbonat

Kaedah Penyediaan:

1.Panaskan oven 175 C dan letakkan rak di bahagian tengah oven.

2.Lenserkan dengan butter tin pembakar dan alas dengan kertas minyak.

3.Ayak tepung, serbuk koko dan garam (jika menggunakan mentega tanpa garam). Ketepikan.

4.Pukul mentega sehingga kembang (1-2 minit).

5.Campurkan gula dan pukul lagi sehingga ringan dan kembang.

6.Masukkan telur satu persatu.

7.Tuangkan esen vanilla dan gaul hingga sebati..

8.Di dalam bekas yang lain campurkan pewarna merah ke dalam buttermilk dan kacau sebati.

9.Campurkan tepung dan buttermilk berselangseli dengan kelajuan rendah kedalam adunan mentega. (Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung).

10.Didalam bekas kecil campurkan cuka dan soda bikarbonat.

11.Biarkan larutan berbuih dan dengan cepat gaulkan ke dalam adunan tadi.

12.Tuangkan ke dalan acuan dan ratakan bahagian atas dengan spatula.

13.Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan selama 20-25 minit atau sehingga lidi dicucukkan ke dalam kek keluar bersih.

14.Sejukkan kek selama 10 minit sebelum diterbalikkan aras rak dawai.

15.Seeloknya sejukkan kek selama 1 jam sebelum di salut dengan krim.

16.Potong dua lapisan kek untuk disapu dengan krim.

Resepi Buttermilk

Campurkan 1 sudu besar cuka putih atau cuka buah atau jus limau ke dalam satu cawan susu segar. (240 ml/245 gram).

Biarkan selama 10 minit sebelum di gunakan.

Susu akan bertukar menjadi larutan yang pekat seperti yogurt/susu masam.


Krim Butter Red Velvet (original)

Bahan-bahan:

25 gram tepung

245 gram/240 ml susu segar

200 gram gula kastor

1 sudu teh esen vanila

225 gram butter


Kaedah Penyediaan:

1. Pukul tepung dan susu segar hingga sebati. Pastikan tidak berketul.

2. Masak dengan api perlahan. Kacau larutan sehingga likat seperti gam. Sejukkan.

3. Campurkan butter, esen vanilla dan gula ke dalam mangkuk pengadun dan pukul hingga kembang.

4. Tuangkan tepung yang telah dimasak sesudu demi sesudu dan pukul lagi dengan kelajuan tinggi sehingga betul-betul kembang. Sapukan pada kek.

5. Hiasi dengan gula berwarna atau candy kelapa.


* I prefer to add 1 tsp of lemon paste or sunquick oren to enhance the flavour. It do taste like a cream cheese omit the smell...

* krim untuk sapuan boleh juga digantikan dengan Krim Keju.


Krim Keju Bahan-bahan:

250ml whipping cream

200ml cream cheese

1/2 cup gula icing (110 g)

Campurkan semuanya ke dalam mangkuk dan pukul sehingga ‘soft peak’ muncul.


Cara-cara menyapu krim:

1.Potong kek kepada tiga bahagian dengan pisau pemotong.

2.Sapukan krim pada lapisan pertama dan ratakan.

3.Terus ulangi hingga ketiga-tiga lapisan.

4.Ratakan krim keseluruhan kek. Hias mengikut kesukaan anda.



Beberapa kek red velvet hasil karya peserta kelas sabtu lepas.


Me, with one of the group - group yang sporting albeit kek mereka hangit!


MENGHIAS KEK – BLACKFOREST CAKE

Bahan-bahan yang diperlukan:

600 gram non-dairy fresh cream

300 gram dark pitted cherry

Chocolate flake Chocolate rice

Strawberry/maraschino cherry

Papan pengalas kek Sponge cake perisa coklat

Pisau pemotong

Cake comb/Scraper/Spatula

Pipping bag

Nozel – star

Turn table


Cara-caranya:

1.Sediakan whipping krim mengikut arahan di kotak.

2.Pukul sehingga ada ‘soft peak’.

3.Potong kek kepada 3 lapisan.

4.Letakkan lapisan teratas di atas pengalas kek.

5.Diatas lapisan pertama , sapukan sirap ceri hitam dan lapisi dengan krim – ratakan.

6.Susun ceri hitam dan letakkan lapisan ke dua kek.

7.Ulang proses tadi hingga lapisan ke tiga.

8.Ratakan krim dipermukaan kek atas sekali dan tepi dengan cake comb.

9.Taburi coklat rice di bahagian tepi dan hias bahagian atas dengan ceri maraschino dan parutan coklat.

10.Sejukkan kek sebelum di hidang.


Antara hasilnya - tada!


Next class will be decorating barbie doll cake and baking marble chocolate cheese brownies.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin suka yang ini!