Bahan A
- 150 g tepung paling halus (superfine flour)
- 2 g baking powder
- 80 g gula kastor
- 1 g garam halus (1/4 sudu teh/secubit)
- 10 g susu tepung
Bahan B
- 60 g minyak masak/jagung mentega cair
- 75 g kuning telur/4 biji kuning
- 50 g air
Bahan C
- 150 g telur putih (dari 4 biji telur)
- 100 g gula kastor
- 1 g cream of tartar (1/4 sudu teh)
Cara-caranya:
- Ayak bahan A kecuali gula kastor . Tuangkan bahan A kedalam mangkuk . Masukkan bahan B dan kacau dengan pemukul tangan untuk mendapatkan adunan yang sebati.
- Masukkan putih telur dari bahan C ke dalam mangkuk pemutar dan da pukul dengan laju sehingga kembangdan kental (soft peak muncul). Masukkan bahan C yang lain dan terus pukul sehingga betul kembang.
- Perlahan-lahan masukkan putih telur yang telah kental tadi ke dalam adunan 1. Kacau sehingga sebati.
- Tuangkan adunan kedalam acuan 9" yang telah di alas dan bakar selama 30-35 minit dengan suhu 180C.
- Setelah masak , keluarkan kek dari ketuhar dan terbalikkan di atas redai kek untuk mengelakkan tengahnya tenggelam sehingga sejuk.Keluarkan kek dari acuan.
Tip-tip yang boleh digunakan:
- Perisa dan pewarna boleh ditambahkan semasa proses 1.
- Berhati2 kerana kek chiffon amat lembut dan mudah tenggelam.
- Pastikan mangkuk pemutar bersih dan kering sebelum memutar putih telur.
No comments:
Post a Comment