Tuesday, April 26, 2011

BASIC SPONGE CAKE

I was requested by my students during kemahiran 1 Malaysia class to post the basic recipe of Sponge Cake. I have been using a ready bake sponge cake during the decoration class, as to shorten the preparation time. As a result, they knew how to decorate but not to bake the sponge cake.

Sponge Cake - menggunakan tepung sponge mix

Bahan A:
300 g tepung sponge mix
60 g air
300 g telur - 5 biji telur gred A

Bahan B
60 gram minyak jagung/minyak masak/mentega cair
1 sudu teh esen kegemaran - vanilla/pandan/orange/strawberry
sedikit warna kegemaran - yang menepati esen yang digunakan
(hijau-pandan, pink/strawberry, oren-limau)

Cara-cara:


  • Masukkan bahan A ke dalam mangkuk pemutar dan pukul sehingga ringan dan kembang.(lebih kurang 9 minit- bergantung kepada jenis mesin pemutar)


  • Masukkan B dan kacau sehingga sebati. Boleh gunakan pemutar atau spatula.


  • Tuangkan adunan ke dalam acuan saiz 9" yang telah di lenser dan dilapik dengan kertas minyak.


  • Bakar pada suhu 180 C selama 30-35 minit atau sehingga masak - uji dengan lidi dan lidi keluar bersih jika kek telah masak.


  • Terbalikkan kek di atas redai kek untuk mengelakkan tengahnya tenggelam.Setelah agak sejuk, (10 minit) keluarkan dari acuan. Kek sedia untuk di hias.


Kek Span - tradisional


Bahan A




  • 4 biji telur


  • 200 gram gula kastor


  • 3 gram (secubit garam)


  • 10 gram emulsifier/ovallette

Bahan B



  • 130 gram tepung kek/gandum biasa

Bahan C



  • 1 sudu teh esen vanilla

  • 30 ml/gm susu cair

Bahan D



  • 30 ml/gm mentega dicairkan/minyak masak/minyak jagung

Cara-caranya:



  1. Masukkan bahan A kedalam mangkuk pemutar dan putar sehingga naik dan kembang.

  2. Campurkan bahan B sedikit demi sedikit.

  3. Tambahkan bahan C perlahan-lahan dan kacau sehingga sekata/sebati.

  4. Masukkan bahan D dan gaul sebati.

  5. Tuangkan adunan kedalam acuan 9" yang telah di lenser dan dilapik kertas minyak.

  6. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 30-35 minit.

  7. Setelah masak, telangkupkan kek ke atas redai selama 5-10 minit untuk menggelakkan tengahnya tenggelam. Keluarkan kek dari acuan.

Beberapa tip yang boleh digunakan.



  1. Adunan span tradisional boleh ditambah dengan 2 kuning telur untuk melembutkan lagi kek.

  2. Pewarna yang digunakan mestilah bersesuian dengan perisa/esen pilihan - coklat/kopi, pink/strawberry, hijau/pandan

  3. Jika menggunakan sponge mix coklat, tidak perlu di tambah pewarna. Boleh ditambah coklat emulco untuk menambah perisa.

Biasanya kek span digunakan sebagai asas membuat kek Blueberry, Blackforest, Pandan Layer. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin suka yang ini!